Alpen Edelweiss - finest alpine delicacies
Ingredienser till Karljohansvamp Smör

Smaksatt smör med karljohansvamp och krasse

Både i det alpina och nordiska köket är karjohansvampen en mångsidig delikatess som berikar maträtter med sin delikata svampsmak och sina värdefulla proteiner. Säsongen för dem börjar i bästa fall redan i mitten av maj och fortsätter långt in i oktober. Vi på Alpen Edelweiss är entusiastiska svampplockare och plockar våra svampar i de bayerska alperna på höjder mellan 700 och 1600 meter. För detta smörrecept rekommenderar vi att använda karljohansvampar av typen Boletus Edulis, Boletus Aereus och Boletus Aestivalis.

Det som gör detta karljohansvamp-smör speciellt är dels dess tillredningsmetod och dels de färska ingredienserna som den består av. I de flesta fall används i dylika recept torkad karljohansvamp. I detta recept använder vi färska och gärna nyligen plockade svampar, vilket ger en aromatisk och extra läcker smak till smöret. Krasset (nasturtium), som lätt kan odlas i egen trädgård, har en säregen bitter smak men samtidigt fruktig smak som kompletterar karljohansvampen på ett utmärkt sätt. Detta delikatess-smör är mycket snabbt och enkelt att tillreda och det kan förvaras i kylskåpet i ett dagar eller alternativt nerfrysas för längre förvaring. Den är läcker till kött, fisk, risotto, pasta, grönsaker eller helt enkelt på bröd. Du kan även använda champignoner eller kantareller istället för karljohansvamp.

Passar också utmärkt till vårt risottoris Acquerello eller Tajarin äggpasta.

Ingredienser till Karljohansvamp Smör
De färska ingredienserna gör detta smör extra läckert

Receptet

Ingredienser för porcini-smöret

Smaksatt smör med karljohansvamp och krasse

Alpen Edelweiß
Ett mycket aromatiskt delikatess-smör med färska karljohansvampar och krasse (nasturtium). Perfekt till kött, fisk, risotto, pasta eller helt enkelt på bröd. Smöret är snabbt att tillreda och kan nerfrysas för längre förvaring.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Additional Time 5 minuter
Total tid 5 minuter
Måltid Alpine Recipes
Kök Alpine
Portioner 25 people
Kalorier 577 kcal

Ingredienser
  

  • 250 g smör
  • 150 g färska Karljohansvampar
  • 10 blad av färskt krasse nasturtium
  • 1 tesked grönskapsbuljong pulver eller 1/4 grönsaksbuljong tärning
  • 1 vitlöksklyfta
  • valfritt: en nypa persilja

Instruktioner
 

  • Lägg smöret i en tillräckligt stor skål och låt det bli rumstempererat.
  • Rengör och tvätta svamparna. För dem som har känslig mage passar det i detta skede bra att lätt steka svamparna på låg värme i en stekpanna med smör.
  • Sätt svamparna, vitlöken, buljongen och nasturtiumet i en mixer och blanda tills massan är slät.
  • Tillsätt svamp-purén i smöret och rör om med en sked tills blandningen är väl jämn.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Bred ut ett 50 cm tjockt lager färskfolie på bordet och lägg smörblandningen i mitten. Forma en ca 5 cm tjock rulle med hjälp av folien och linda till slut in den i färskfolien. VI rekommenderar att använda smöret inom 2-3 dagar. Alternativt går det bra att frysa ner den för längre förvaring.
    Ingredienser till Karljohansvamp Smör

Anteckning

Några tips: Du också använda vanlig krasse eller vattenkrasse istället för nasturtiumet. Alternativt kan du också använda ruccolablad. Prova med vårt Tajarin äggpasta eller till Acquerello risottoris!
Keyword karljohansvamp, krasse, smör

Fler tips:

Du också ersätta krasset (nasturtiumet) med vanligt krasse eller vattenkrasse. Alternativt kan du också använda ruccolablad. En nypa persilja ger en mer smaklig ton.

Passar också utmärkt till vårt risottoris Acquerello eller Tajarin äggpasta.

POST A COMMENT