Alpen Edelweiss - finest alpine delicacies
Papardelle past mit Entenbrust, Papardelle past with duck breast, Papardelle ohi ankanrinnan kanssa, Papardelle med ankbröst

Pappardelle-pasta, franskt ankbröst med en krämig tryffel-svartrotsås

Pappardelle-pastan är en av de bästa pastavariaterna för ankbröst. Vår svartrot-tryffelsmörsås ger den en krämig konsistens och läcker smak. Svartroten kallas även “vinter-sparris” på grund av sin unika, utsökta arom och fina struktur. Den går perfekt ihop med tryffelsmör och framhäver tryffel-svampens smak på ett mjukt sätt. Smöret och äggulan garanterar att den naturliga tryffelaromen kommer till sin rätta. Pappardelle-pastan är till sin struktur relativt bred, vilket gör det lätt för den krämiga såsen “fastna” eller absorberas i dem.

Vårt Pappardelle-pastarecept

Vi rekommenderar att tillreda pappardelle pastan själv. Kolla gärna vårt Pappardelle-recept! Du hittar det här: Pappardelle Recept.
På samma länk hittar du även ett par varianter, som exempelvis en glutenfri version. För ankbröstet rekommenderar vi att använda äggula i papprdelle degen, eftersom ägget framhäver tryffelns naturliga egna smak.

Papardelle with duck breast
Pappardelle med ankbröst
Papardelle med ankbröst
Papardelle med ankbröst
Papardelle past mit Entenbrust, Papardelle past with duck breast, Papardelle ohi ankanrinnan kanssa, Papardelle med ankbröst

Pappardelle-pasta, franskt ankbröst med en krämig tryffel-svartrotsås

Alpen Edelweiß
Pappardelle-pasta, franskt ankbröst med en krämig tryffel-svartrotsås
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Additional Time 5 minuter
Total tid 5 minuter
Måltid Pasta, Svenskt recept
Kök Alpine, French, Italian
Portioner 4 people
Kalorier 620 kcal

Equipment

  • https://www.alpenedelweiss.com/language/sv/produkt/svart-sommartryffel-25g-trifule

Ingredienser
  

  • 250 g färsk Pappardelle se vårt recept
  • 1 ett ankbröstfilé med skinn
  • 300 g svartrot
  • 3-4 msk balsamvinäger
  • 100 g smör
  • 2 msk tryffelsmör
  • 2 schalottenlökar
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk mjöl
  • 1 tryffelskivor
  • 1 Honung timjan och balsamvinäger

Instruktioner
 

  • Börja med att skära av skinnet på ankbröstet före marineringen. Lägg i en matsked honung, en matsked timjan och en halv matsked balsamvinäger i en ugnsform, tillsätt 150 ml vatten eller annan lätt buljong. Lägg därefter in ankbröstet i marinaden så att den täcks av vätskan (vänd t.ex. om den ett par ggr så den är marinerad på båda sidorna. Sätt ugnsformen i ugnen på 80 grader i ca 1 timme.
  • Skala och skär svartroten i 4-5 cm stora bitar. Använd kökshandskar, eftersom den färgar av svart färg och klibbar då den kommer i kontakt med syre. Koka svartroten på en gång i en kastrull med vatten och 3-4 skedar balsamvinäget i ca 20 minuter. Efter detta färgar och klibbar svartroten inte längre.
  • Skär schalottenlöken i små bitar och värm den i en kastrull med smör i ca 10 minuter på mycket låg värme. Tillsätt två matskedar mjöl till smöret och rör om. Tillsätt mjölken och koka såsen i ca 7-8 minuter så att mjölet tjocknar till. Tillsätt två matskedar tryffelsmör, litet salt och peppar.
  • Ta ut ankbröstet ur ugnen, lägg det i en stekpanna och stek den på skinnsidan i några minuter på hög värme. Stek inte skinnet för mycket! Vänd det på andra sidan i några minuter och ta ut det ur pannan när det inre köttet fått en rosa färg. Skär ankbröstet i tunna 5-6 millimeter breda skivor.
  • Koka parallellt den färska Pappardelle-pastan i cirka 4 minuter (eller enligt anvisningar om du använder färdig pasta från butiken).
  • Lägg Pappardelle-pastan på en tallrik, lägg på tryffelsåsen med svartroten och till sist några ankskivor ovanpå. Garnera med skivor av färsk eller konserverad tryffel på toppen. Även vårlök passar fint.
    Papardelle past mit Entenbrust, Papardelle past with duck breast, Papardelle ohi ankanrinnan kanssa, Papardelle med ankbröst

Anteckning

Tips för tillredningen nedan! Vinrekommendation här.
Keyword ankbröst, Pappardelle, pasta, salix, tryffel

Tips för tillredningen!

Svartroten kan färga av sig och dessutom bli klibbig på huden. Vi rekommenderar att använda kökshandskar för att skala och skära den. De skalade och skurna svartrots bitarna ska kokas på en gång i vatten med tillsatt ettika. Efter detta färgar eller klibbar de inte längre.

För att uppnå en perfekt rosa färg på ankbröstet utan att riskera att den är rå, prova vår så kallade “reverse steak” -tillredningsmetod, som fungerar utmärkt även för ankkött. Metoden går i all enkelhet ut på att man börjar med att sätta in ankfilén i ugnen för en timme på låg temperatur och därefter till slut steker den snabbt på det krispiga skinnet på hög värme i en stekpanna.

Om du letar efter tryffel av hög kvalitet kan du kolla in dessa i vår webshop: Svart sommartryffel, 25g, Trifulè

Vi önskar er en smakfull middag!

POST A COMMENT