Alpen Edelweiss - finest alpine delicacies
Tomateo Tartelettes Tatin

Tartelettes Tatin med tomat

Små Tarte Tatins med tomater, oliver och karamelliserad rödlök

Det finns inte många rätter som är så rika på smak som dessa små Tarte Tatins med saftiga tomater, svarta oliver, karamelliserad lök och aromen av ungsbakad timjan. Smakupplevelsen blir en sammansättning av sött, surt och fruktigt. De passar såväl till kött- och fiskrätter. Perfekt som accompagnemang till lax, filéer, eller entrecotes. Tack vare timjanen, som är en av de få ärter som passar till, är de också läckra tillsammans med förstklassiga svampar som karljohanssvamp eller tryffel. Vi gillar dem även som lunch på till exempel en somrig picnic.

Salta tarte tatins lämpar sig för såväl finmiddagar som mellanmål

Vanligtvis bakas Tarte tatins först i en form, varefter de sätts i ugnen för att bli knapriga och till sist vänds de upp-och-ned på tallriken. Våra små “muffins” Tartelettes gräddas på en gång i ugnen och är redo att serveras som sådana efter ugnen. Eftersom de är mindre till storlek än de ursprungliga Tarte tatins behåller de den saftiga och fruktiga konsistensen väl och torkar inte ut under gräddningen. De har en perfekt form och storlek för att passa in på en huvudrättstallrik. Inte endast den läckra smaken gör dem speciella – de är söta till utseende och ger vilken som helst maträtt en utsökt känsla. Då du vill ha nåt utöver det vanliga rekommenderar vi varmt att prova dessa!

Tomato Tartelettes Tatin with filet mignon and truffled mashed potatoes
Tomat Tartelettes Tatin med filet mignon och tryfflad potatismos

Recept för 8 portioner

Tomateo Tartelettes Tatin

Salta Tartelettes Tatin med tomat

Alpen Edelweiss
Den läckra mini-versionen av Tarte Tatins med tomater, bakade i en muffinsform.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Alpine Recipes, French Cuisine, Side Dish, Snack
Kök Alpine, French
Portioner 8 portioner
Kalorier 250 kcal

Ingredienser
  

  • 2 st söta rödlökar Vi använder den italienska La Tropea löken, som helt enkelt har den bästa smaken och är mild. Som alternativ går vilken söt rödlök som helst.
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 msk socker
  • 1 msk torkad timjan Du kan också använda färska, men den torkade passar bättre till oliverna och tomaterna.
  • 300 g små tomater Solmognade tomater smakar bäst
  • 150 g svarta oliver Vi använder Kalamata-oliver som har en syrlig smak och som smälter in perfekt
  • 1 paket färdig smördeg ca 270-300g
  • 1 en nypa salt och peppar samt olivolja

Instruktioner
 

  • Skär den söta rödlöken i tunna ringar och stek den försiktigt i cirka 10 minuter på låg till medelhög temperatur, men låt den inte bli för väl rostad. Tillsätt vinäger, socker, salt och peppar samt torkad timjan – blanda allt väl ihop. Värm upp tills sockret är lätt karamelliserat.
    Caramelized La Tropea onion
  • Skär smördegen i 8 bitar och lägg små lager i muffinsformar så att en del av degen går över kanten. Sätt i lökarna i bottnet på Tarteletterna.
  • Lägg 2-3 tomater och några oliver ovanpå tills löken är helt täckt. Använd sedan den överlappande degen för att bilda en liten fin kant som i ugnen blir krispig.
    Raw tomato Tartelettes tatin.
  • Sätt in muffinsformarna i ugnen på cirka 180 grader celcius i ca 15-20 minuter och grädda dem tills muffinsdegen på toppen får en gyllenbrun skorpa. Ta ut dem och lägg dem på tallrikar. Tarteletterna är redo för att serveras.
    Tomateo Tartelettes Tatin

Anteckning

Dessa Tartelettes kan också ätas kalla som ett mellanmål eller som sidorätt till kött, fisk, medelhavsmat eller sallader. Njut med ett glas torrt rött vin.
Keyword Muffins, Oliver, Smördeg, Tomat
Tomat Tartelettes Tatin med filet mignon och tryfflad potatismos

POST A COMMENT