Alpen Edelweiss - finest alpine delicacies
Klassische Lasange Originalrezept, Classic Lasange Originalrecept, Classic Lasange Alkuperäinen resepti, Classic Lasange original recipe

Lasagne Bolognese – det originella italienska receptet

Den italienska lasagnens ursprung

När du ätit en hemlagad lasagne har kanske haft känslan av att något saknas i smaken jämfört med den “riktiga versionen” som du ätit i Italien. Det finns ett par “hemliga” ingredienser som gör all skillnad i smaken. Före vi går in på vilka dessa är, ska vi ta en snabb titt på lasagnens ursprung. Det latinska ordet lasanum betyder kokgryta och beskriver de grytor som lasagnen ursprungligen tillretts i. I det första lasagne receptet tillsatte man mandelmjölk eller buljong för att undvika att lasagneplattorna klibbade ihop. Senare, efter 1500 f.Kr. (efter att Christopher Columbus hämtat tomaten till Europa) lagades lasagnen med tomat- och köttsås, med andra ord bolognese. Bolognesen sägs härstamma från den norditalienska staden Bologna, som är belägen i området Emilia Romana. På grund av den geografiska närheten till alperna blev Spaghetti Bolognese och Lasagna alla Bolognese också snabbt alldagliga och populära pastarätter i de alpina regionerna. Den hemliga ingredienserna vi nämnde tidigare, som ger lasagnen den autentiska italienska smalen, är kyckling- eller kalvlever och torrt vitt vin. Levern nämns för första gången i ursprungliga italienska Bolognesesåser från år 1891.

Lasagnevarianter

Under århundradena har lasagnen tillretts i otaliga varianter med diverse grönsaker, såser, viner och ostar. Kolla även receptet för vår sparrislasagne, som en av våra absoluta favoriter. Receptet hittar du (tills vidare enbart på engelska) här. Det som enar alla lasagneversioner är pastadegen. Pastadegen som används för lasagneplattorna är den samma som finns i övriga norditalienska pastavarianter såsom Pappardelle, Tagliatelle, Bavette, Fettuccini, Linguine med flera. Du hittar vårt pastadegsrecept (även glutenfri version) här.

Lasagnans släkting heter Vincisgrassi, en gryta med pastaplattor i skikt, tillsammans med kalvkött, kalvbräss och kycklingkött. Den är en aromatisk maträtt, ofta gjord av köksrester, som liknar lasagnen till sin långsamma tillredning då såsen får sin smak. Vincisgrassis pastadegen är gjord med dessertvin och köttsåsen bär på en säregen kanelton.

Klassische Lasange Originalrezept, Classic Lasange Originalrecept, Classic Lasange Alkuperäinen resepti, Classic Lasange original recipe
Klassisk Lasagna Bolognese
Klassische Lasange Originalrezept, Classic Lasange Originalrecept, Classic Lasange Alkuperäinen resepti, Classic Lasange original recipe
Klassisk Lasagna Bolognese

Recept på Lasagne Bolognese för 4 personer

Klassische Lasange Originalrezept, Classic Lasange Originalrecept, Classic Lasange Alkuperäinen resepti, Classic Lasange original recipe

Ursprungligt Lasagne Bolognese recept

Alpen Edelweiss
Det originella lasagne receptet med en slow-cooked köttragoutsås
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Alpine Recipes, Italian Recipes, Svenskt recept
Kök Alpine, Italian
Portioner 4 people
Kalorier 320 kcal

Ingredienser
  

 • 150 g färdiga lasagneplattoreller alt. gör du egna lasagneplattor
 • 500 g färskt malet nötkött
 • 800 g tomater
 • 2 morötter
 • 1 lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 tsk torkad oregano
 • 5 dl mjölk
 • 40 g mjöl
 • 50 g smör
 • en nypa muskotnöt
 • 100 g parmesanost
 • olivolja med salt och peppar
 • 50-80 g kyckling- eller kalvlever
 • 3 dl torrt vitt vin
 • en nypa kanel valfritt

Instruktioner
 

 • Börja med att skala och skär morötterna, löken och vitlöken i möjligast små bitar. Du kan även använda en mixer.
 • Stek köttfärsen tillsammans med kyckling- eller kalvlevern i olivolja med salt och peppar- Tillsätt de skurna grönsakerna på slutet. Stek i ytterligare några minuter, tillsätt sedan de skurna tomatskivorna och vittvinet – koka därefter på låg värme i 15-20 minuter. Tillsätt på slutet orgegano och eventuellt lite kanel.
 • För bechamelsåsen värmer du smöret i en kastrull, blandar det med mjölet och häller i mjölken. Därefter tillsätter du muskotnöt och salt och kokar såsen tills den tjocknar till, i ca 5-8 minuter. Om den blir för tjock, tillsätt lite mjölk för att späda ut den till en lämplig konsistens.
 • Ta en gryta och täck bottnet med ett skikt olivolja eller tomatragout för att undvika att lasagneplattorna brinner fast i formen. Lägg ett lager lasagneplattor och täck dem med först ett skikt tomatragout och sedan en tunt skikt bechamelsås. Lägg ytterligare ett lager lasagneplattor på ragout- och bechamelsåsen och upprepa tills all ragoutsås är uppanvänd.
 • Som sista lager täcker du lasagnen med bechamelsås. Riv sedan parmesanost på toppen och sätt grytan ni ugnen i 180 grader i ca 25 minuter.
 • Ta ut lasagnen när ytan blivit gyllenebrun.
Keyword Bolognese, Lasagna, Lasagne

Våra tips för den autentiska lasagnen

Den autentiska smaken kommer som sagt från kyckling- eller kalvlever och vitt vin. Dessa ingredienser saknas i de flesta lasagne recept. Om du någonsin smakat på en originell Lasagna alla bolognese vet du hur den ska smaka, och den smakupplevelsen kan du återskapa med detta originella italienska lasagne recept. Pastaplattorna kan väl köpas färdiga för att snabba upp det hela, även om vi varmt rekommenderar att du provar göra din egen pastadeg. De färska lasagneplattorna smakar helt enkelt bättre! För dem som gillar ost, kan man variera det originella receptet genom att lägga in mozzarella mellan ragoun/köttsåsen och pastaplattorna. Ett lättare italienskt rödvin passar perfekt till den här rätten.

Klassische Lasange Originalrezept, Classic Lasange Originalrecept, Classic Lasange Alkuperäinen resepti, Classic Lasange original recipe
Klassiskt Lasagne recept enligt originellt recept
Klassische Lasange Originalrezept, Classic Lasange Originalrecept, Classic Lasange Alkuperäinen resepti, Classic Lasange original recipe
Klassiskt Lasagne recept enligt originellt recept

POST A COMMENT